Despre tradițiile de sfârșit de an. Ur(l)at și colindat

Admin | Bucovina, Personals
31 Dec 2012

The GrinchTradiția spune că de Crăciun se merge cu colindul, de Anul Nou cu uratul, iar a doua zi cu Semănatul. Când eram mici, toate 3 erau prilej de rotunjire a veniturilor. Mai ales dacă mergeai pe la neamuri, vecini, cunoscuți. Nu era nevoie să bați tot orașul ca să faci o sumă decentă. În fond și la urma urmei, la asta s-a ajuns. S-a cam pierdut ideea de bază a colindului, urăturii și a semănatului, unde mergeai și împărțeai voie bună tuturor fără să ceri ceva în schimb. La țară se dădeau oricum colaci, mere, etc., de veneai acasă echipat cu mâncare cât pentru încă o lună.

Încet încet s-a înlocuit trocul cu alimente cu cel cu bani. Și așa a rămas până în ziua de azi. Dar a pierit chestia aia în care mergeai să împărtășești și altora din voia ta bună fără nici un alt interes sau scop ascuns. Acum “it’s all about the Benjamins”. Cine știe despre ce e vorba, cunoaște. Vorba aia, suntem o societate de consum.

În vremurile tulburi (depedeve ecleziastic) pe care le trăim, tradițiile acestea au luat-o razna. Înainte se colinda în seara de Crăciun, mai pe seară așa, la fel și la urat. La semănat se mergea a doua zi dimineața, ca să-ți meargă bine tot anul. No, acuma s-au schimbat treburile. Precum am văzut în preafrumoasa Capitală, ciorile negrii țiganii cetățenii de etnie rromă o iau la picior cu colindul de pe 2 sau 3 Decembrie. La un moment dat deschid unora, din greșeală evident, și sunt întâmpinat de “Primiți cu colinda?“. Frate, stau, ma învârt, mă sucesc, mă scarpin, îmi dă cu virgulă. Îi întreb “Păi bine bre, de pe acuma?“. La care unul mai uimit ca mine zice “Păi când bosu, că e deja trecut de ora 12” … “Nu mă berbecule, nu e cam devreme ca și zi a lunii? Adică n-o lăsați și voi mai peste vreo 3 săptămâni așa, zic și eu …” … “Aaa, păi nu boss, noi așa mergem cu colinda în fiecare an …” “Păi și pe 24 seara ce mai faceți?” “Stăm acasă și mâncăm, ce să facem, doar n-om colinda și atunci …

Mda, aici mergea foarte bine vorba cuiva : “Nu mai bateți ca proștii la ușă, mai ies eu din când în când” …

Le-am închis ușa în nas. Astăzi, pe casa scării se aude numai o bubuială și o hăhăială de la primele ore ale dimineții. Wtf?!? A și trecut deja ziua asta ? A, plus eternele miorlăieli “Nenea, dă și nouă niște bani, niște mâncare, niște haine …” Le dau la unii boraci niște bomboane, zic “Da nu ne dai și niște portocale, că am văzut acolo pe hol că ai? …” Bă mai de-vă dreaq de nesimțiți, nimic nu vă ajunge pe lumea asta? Acuma stau și se miorlăie la interfon, de a trebuit să-l închid.

De sorcovit cine să mai sorcovească, la cât costă orezul? Nu mai zic de mizeria pe care o face … S-a dus naibii tot spiritul Sărbătorilor. A devenit un business. Şi un stres.

Aş fi vrut să închei prin a vă ura ceva de bine de Sărbători. Dar sunt atât de sătul de copy-paste-urile de pe net, de genul “Fie ca Lumina Sărbătorilor să … blablabla … La cumpăna trecerii dintre ani … blablabla … Fie ca Pacea să pogoare … blablabla“, încât nu vreau să vă doresc decât :

Să fiți sănătoși, că-i mai important ca toate, să vă atingeți telurile la care accedeți anul viitor, sau măcar să vă apropiați cât mai mult de rezolvarea lor, să încercați să fiți mai buni în tot ceea ce faceți, să aveți mai multă încredere în puterile proprii și să nu faceți promisiuni pe care nu le puteți ține, numai de dragul de a zice ceva frumos de Anul Nou.

Și nu în ultimul rând, să încercați să păstrați cât mai bine adevăratele tradiții de Sărbători. Nu fiți niște Grinch 🙂 Cât de frumos era Doamne când eram mici …

La Mulți Ani, și … cele rele să se spele, cele bune să se-adune. Party hard lads !!!

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

UA-36392182-1
Read more:
tarani-romani
Discuția intelectuală din tramvai

Ce frumos a venit iarna peste noi! Parcă ne doream un alizeu rece după 40+ întâmpinate vara asta! Iată că...

Close