Despre procesul de recrutare in Anno Domini 2012 – part 1

Admin | Personals
24 Nov 2012

Human Resources

E un post puțin mai lung, so bare with me on this one.

Există mai multe motive pentru care ai putea intra în jocul numit “Roata Norocului”, sau Procesul de Recrutare pentru un anumit job/post/loc de muncă :

1. Ești foarte bun în ceea ce faci  și din când în când mai sondezi terenul, să mai iei pulsul pieței, să vezi ce posturi mai sunt disponibile, așa, în general, sau cam care este salarizarea pentru același nivel ca și cel al jobului tău. Faci chestia asta fără un prea mare interes, o faci doar ca să vezi care-i treaba. De obicei genul asta de oameni este head-hunted de către oamenii de la HR-ul companiilor. Știu că stai foarte bine acolo unde stai, dar te vor la ei în echipă cu orice preț, și sunt dispuși să facă destul de multe chestii ca să te fure de acolo. Asta e situația ideală.

2. Lucrezi undeva și lucrurile se împut în așa hal încât ești în stare să iei primul job care ți se oferă, numai să scapi de acolo. Ghici ce, not happening, pentru că așa consideră fetele capabile de la HR.

3. Lucrezi undeva și așa îți vine la un moment dat, să schimbi jobul pe care ești, pentru că ți se pare că ești prea bun în ceea ce faci și vrei să încerci și altceva. Cei de la recrutare îți vor spune chestii de genul “băi nene, nu se poate, daca tu ai terminat Facultarea de Pescuit Oceanic din Novosibirsk și acum lucrezi in acest domeniu, nu putem să te luăm la bătut cuie în Spania de exemplu, că nu ai pregătirea necesară” … Să mori tu, știi tu că așa e treaba ? Nu am pregătire ?
FYI bitch, majoritatea geniilor pe care le am în jurul meu și care fac purcoiul de bani nu fac ceea ce au învățat să facă în facultate, ba chiar mai mult, unii nu au nici măcar facultatea terminată. Sau nu o au deloc.

De dragul exemplului :

– O persoană ce a terminat Facultatea de Automatizări și Calculatoare, momentan folosește aceste cunoștințe pentru a accesa contul de email și a trimite rapoarte în Germania, pentru că este purchaser la o cunoscută firmă germană din industria Automotive, ridicând pe lună undeva la aproape 3000. De Euro, nu Ron. Plus deplasările de rigoare, plătite, pachet de compensare, beneficii, spanac și altele.
– Alta care a făcut facultatea de dragul de a avea o facultate terminată, nu că ar avea nevoie, un geniu al ecranului alb-negru (terminalul de Linux pentru necunoscători…), persoană care a fost pasionată de chestiile astea și le face din plăcere, ridicând pe lună tot câteva mii. De Euro, din nou, nu de Ron.
– Alta care a început o facultate de arhitectură, era și foarte bună în ceea ce făcea, dar în ultimul an de facultate a zic fuck it, nu-mi mai place, mă apuc de sportul ecranului alb-negru. Și în ziua de azi o face foarte bine, la fel ridică ceva mii. Din nou, tot de Euro, nu Ron.

Exemplele pot continua, dar nu are rost să mă întind la vorbă, și așa probabil v-am plictisit.

Bottom line :

Toate puțulicile fetele capabile de la HR de fac interviuri, nu ma refer aici la oamenii capabili, managerii de echipă, team leaderii și alți de ăștia, ar trebui să învețe că, dacă vor să fie respectate de candidați, trebuie să ofere la rândul lor respect.
Ce înseamnă respect ? Sunt câțiva pași simpli de urmat aici :

1. Nu suna candidatul după 2 sau 3 luni să-i zici că ești de la firma Ț și să-l întrebi dacă mai e interesat de post. Nu stă nimeni 2 luni așteptând să-l suni, fără să mai aplice și în alte părți, pentru ca time is money. Chestiile astea se întâmplă în 2-3 săptămâni, maxim o lună.

2. Nu mai folosi expresia “Indiferent de rezultat vă vom comunica alegerea noastră în maxim 2 săptămâni” dacă nu ai de gând chiar să faci asta. Nu lăsa omul ăla să aștepte 2 săptămâni un răspuns, timp în care mai pune pe hold alte aplicații, pentru că na, așteaptă un răspuns de la tine fără să-i dai la final un feedback, indiferent care e ăla.

3. Știu că așa cere politica firmei, să ceri candidatului să-ți confirme dacă vine la interviu la ora X, pentru că voi sunteți niște oameni foarte ocupați, și dacă nu apare la timp vă strică vouă tot jocul și vă ofuscați. La fel se ofuscă și el dacă nu primește răspuns de la voi în termenul emis de voi.

Și știți de ce vă zic toate astea ? Pentru că și voi, handicapatelor și proastelor capabilelor de la HR s-ar putea să rămâneți la un moment dat fără loc de muncă, și atunci va trebui să respectați exact aceleași reguli pe care voi le impuneți altora.

Nu cred că vă va conveni, nu ?

Atât am avut de zis. Pace.

P.S.

Știu că sunt o persoană frustrată. But aren’t we all ?

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

UA-36392182-1
Read more:
transpirat
Portret de familie

El, plin de sudoare și luptând din greu cu niște bere ieftină (nu, nu vorbim de Neumarkt, că de aia...

Close