Despre civilizație

Admin | Personals
24 Jan 2013

Palatul Parlamentului BucurestiMeditând transcedental zilele astea am ajuns la o concluzie: Niciodată (și când zic niciodată, înseamnă NICIODATĂ…) nu vom ajunge o țară civilizată. Bine, civilizată în adevăratul sens al cuvântului, nu în cel în care înțelegem noi cuvântul ăsta “civilizat”.

De ce? Hmm… Pentru cineva care nu a ieșit în viața lui din țară (aici includ și Bulgaria, pentru că cei care au fost în Bulgaria la Nisipurile de Aur nu înseamnă că au ieșit din țară…), România acum, după Revoluția din 1989, după jde ani de comunism pare o țară civilizată… Pare.

Etalonul civilizației unei țări îl reprezintă de obicei capitala sa. În cazul nostru, Bucureștiul. Este un oraș foarte frumos, cosmopolit, plin de viață, un loc în care se scrie istoria țării, se fac foarte mulți bani sau se frâng foarte multe vise. Ceva de genul devizei celor din Legiunea Străină: “Mergi ori crapă”. Aici ori realizezi ceva, ori te întorci acasă cu coada între picioare. Sau mori. Alegerea e a ta. Viața e scumpă, e normal, nu ai cum să compari un salariu de, să zicem 2000 de Ron aici cu 2000 de Ron într-un orășel de provincie, unde stai la mama acasă. La 4000 de Ron în provincie deja ești boss frate. Aici reușești să respiri. În fine, divaghez.

Fără să mă laud, am bătut majoritatea țărilor din Europa, cred ca au scăpat Portugalia, Polonia, Cehia și țările nordice. În rest am fost cam peste tot. Plus peste Ocean, în țara tuturor posibilităților, America. A, și Canada, că uitam 🙂

În niciuna din aceste țări nu am văzut atâta prostie, furăciune, jeg și nesimțire ca la noi. Bine, acum mai au și ei parte de așa ceva, că au migrat zburătoarele noastre negre cu picioare și pe la ei. “Has mo car fraților, să vedeți cum e cu ei! Cine știe, înțelege…

Nu e normal să agasezi oamenii care vin cu trenul în Gara de Nord cu tot felul de taxiuri obscure, mai ales când nu știi adresa, ca respectivul să te plimbe jumătate de oraș, să te coste purcoiul de bani și să te lase de fapt la 1 km distanță.

Nu e normal să agasezi oamenii care vin la Aeroport cu tot felul de oferte de taxiuri care mai de care mai scumpe și jecmăneală maximă dacă ferească Dumnezeu ești străin abia venit în România. Ambele situații descrise mai sus conturează imaginea pe care și-o fac oamenii atunci când vin în București. Adică de câcat cacao.

Nu e normal să nu respecți absolut nici o regulă de circulație atunci când ești în trafic. Știu că este un oraș aglomerat, dar nici chiar așa…

Nu este normal ca ziua în amiaza mare să tragi mașina pe dreapta pe un bulevard intens circulat și să te piși în văzul lumii, doar pentru că acolo te-a tăiat vezica. Nu este normal să oprești mașina pe colț, la semafor, în intersecție, s-o pui pe avarii și să mergi să-ți iei tampoane de la farmacia de 2 metri mai încolo.

Nu este normal să ceri țigări pe stradă oamenilor non stop, în condiția în care ești îmbrăcat bine, tot numai în Ralph Lauren sau Tommy Hilfiger.

Nu este normal să mănânci semințe în lift și să fumezi. Cazuri consacrate.

Nu este normal să faci cu trenul aproape 7 ore de la București la Suceava, pe o rută de 472 de Km. Nu este normal să ai întârzieri de 60 de minute vara. Nu este normal să scoți vagoanele de clasa 1 de pe trenul rapid. Nu este normal să ai 4 supra-controale, în ideea în care sunt per total 10 oameni în 3 vagoane răpciugoase.

Nu este normal.

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

UA-36392182-1
Read more:
tarani-romani
Discuția intelectuală din tramvai

Ce frumos a venit iarna peste noi! Parcă ne doream un alizeu rece după 40+ întâmpinate vara asta! Iată că...

Close