Criza “francului elvețian”. Doar a francului elvețian

Admin | Personals
20 Mar 2015

Franc elvetian

Probabil se vor supăra ceva persoane, dar … it needs to be done …

Am asistat astăzi la o discuție între două persoane, din ciclul “pentru că casă” și “pentru că la marginea Bucureștiului” și “pentru că bate porumbul în geam dar e a mea”. Da, știu cacofonia, aia era și ideea …

Îmi pare rău pentru cei care au de suferit de pe urma fluctuațiilor pieții valutare referitor la moneda elvețiană. Sincer îmi pare rău. Dar de aici până la a fi de acord cu acțiunile de protest pe care cei ce s-au îndatorat pentru 20-30 de ani cu credite în franci elvețieni pentru că cel ce i-a consiliat la bancă le-a spus la momentul contractării creditului că “este de departe cel mai convenabil credit, moneda nu fluctuează niciodată, chiar puteți să luați mai mulți bani la salariul Dvs.” e cam lung drumul.

Reality check boys : mă uit astăzi pe cursul valutar și … surpriză! Euro e 4.4306, Dolarul american e 4.1440 iar Francul elvețian e 4.1990. Dacă dăm puțin timpul înapoi, de exemplu în Decembrie 2014 vedem următoarele : Euro era 4.4821, Dolarul era 3.6868 iar Francul era 3.7273.

Un simplu calcul matematic ne arată că nu numai Francul elvețian a avut parte de o creștere impresionantă, dar și … surpriză din nou … Dolarul american. Mai exact între creșterea lor “halucinantă” există doar o diferență de 0.002%.

Și mai simplu : cei care aveau de plătit să zicem o rată de 500 de dolari in Decembrie anul trecut ar fi plătit atunci 1843.4 RON iar cei care ar fi avut de plătit aceași sumă, dar în franci elvețieni ar fi plătit 1863.65 RON

În luna de grație Martie 2015 cei doi protagoniști virtuali ai noștri au de plată, în speță primul, echivalentul a 500 de dolari, recte 2072 RON, iar al doilea echivalentul a 500 de franci, recte 2099.5 RON. Încă o dată, un calcul simplu ne arată faptul că ambii ar fi avut de plată în plus cu puțin peste 200 RON fată de cât plăteau anul trecut.

Și atunci :

De ce facem în stilul dulce românesc tot felul de manifestații, mitinguri de protest și tot așa din cauza fluctuației monezii din Țara Cantoanelor și dorim ca BNR să facă concesii, să ne scadă rata, să ne-o convertească in RON sau la cursul la care am luat creditul acum 4-5 ani să ne gâdile în fund că de, noi suntem săraci și nu avem de unde plăti rata asta imensă când exact în aceeași situație se află și cei care au credite în dolari americani??

Cum dracu vă poate trece vouă prin cap că Banca Națională poate crea așa un precedent pentru voi? La ce naiba vă gândeați atunci când consilierul bancar de la respectiva bancă comercială de unde ați ieșit cu buzunarele pline dar datori până la pensie vă spunea că puteți lua mai mulți bani decât în alte monede și totul e “legit” și “safe” ca să zic așa? Nu v-ați gândit că viața e plină de surprize și nimic nu e sigur? Acum de ce stați și vă văicăriți ca viața suge și sunteți nedreptățiți și că vai nu mai puteți plăti rata, când în aceeași situație sunt și alte persoane care nu au făcut aceeași prostie ca voi dar totuși suferă la fel de pe urma fluctuațiilor pieței valutare? Pe ei cine-i vede? De ce nu-i vedem și pe ei pe sticlă manifestând la fel ca voi? Plus de asta, îmi imaginez că dacă aveți timp să ieșiți la proteste în cursul zilei într-o zi lucrătoare înseamnă că ori aveți prea mult timp la dispoziție la corporația la care prestați, ori pauzele de cafea sunt destul de lungi, ori stați acasă și nu lucrați.

V-ați dat seama că viața nu e un vis pe care-l construiești cu bani fictivi, plutind pe norișorul vostru roz, râzând de bieții idioți care nu au avut “norocul” vostru să ia mai mulți bani decât în alte valute că de, au făcut credit în dolari, oare nu știau ei că pot lua mai mulți bani în franci elvețieni? No, acum știți cum e cu zicala fratelui Notorious B.I.G. (God rest his soul) : “Mo money mo problems” …

Apropo, în străinătate, în lipsă de alte soluții și sprijin din partea guvernului oamenii își mai iau un job, două, aia e, trebuie sa facă bani să plătească rata că dacă nu îi dă afară din casă.

La noi ne dăm cu curul de pământ ca să ne micșoreze ratele la valorile ideale pentru noi. Nu copii, asta e economia de piață. Mai luați-vă un job și rezolvați problema. Măcar parțial. Dacă nu, mai faceți un “împrumut pân’la salariu”.

Da știu, sunt un porc odios și un hater care nu știe ce e aia credit. Ba chiar știu, în momentul în care am scăpat de el am băut puținii bani rămași de fericire, dar am fost liber. Și dacă ar fi să mai iau vreodată un credit, mai ales pentru o casă, în RON l-aș lua, nu în valute internaționale. Mai ales dacă agentul de vânzări al băncii mi-ar spune că în loc să iau 100.000 RON aș putea lua echivalentul a 150.000 RON, dar în nuș’ce valută, că “e mai convenabil așa”.

Și gura lui trebuie să mănânce, nu? Mai ales dacă e plătit la comision.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

UA-36392182-1
Read more:
victor ponta vs klaus iohannis
Alegerile prezidențiale în România – moartea căprioarei

O dată la patru ani într-o țară civilizată au loc alegeri prezidențiale. Prilej pentru președinții care s-au dovedit vrednici să...

Close