Cinema la tine acasă

brainyfox | Personals
2 Feb 2013

premiul oscarE început de 2013, adunăm recolta din 2012 și o premiem la nivel mondial. Au trecut Golden Globes, cu mici surprize, au fost și nominalizările la Oscar, fără surprize, chiar dezamăgitoare aș spune eu, prea multe interese la mijloc. Urmează marea ceremonie de decernare pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Hollywood, California, chiar de Dragobete unde statuetele aurii își vor găsi un stăpân.

Până atunci suntem bombardați cu promo-uri, premiere și foarte multă publicitate pe rețelele de socializare.

Începe să îmi fie greață de marile producții Holywoodiene, care sunt afișate peste tot cu surle și trâmbițe de parcă nu ar mai exista alte filme bune pe mapamond.

De aceea m-am decis să caut filme de calitate, în general sunt europene, pentru că încă păstrează substanța nevolatilizată a experiențelor umane de zi cu zi.

Mai jos găsiți filme premiate sau pe shortlistul de la Cannes care cu siguranță vă vor resuscita puțin din monotonia filmelor americane.

Shortlist-ul meu:

1. Un prophète, film franțuzesc din 2009, câștigător al marelui premiu de la Cannes, per total a avut mai multe nominalizări de exemplu decât Slumdog Millionaire, film cu un buget de doar 12 milioane de dolari.

Sinopsis: Jacques Audiard – un regizor care tratează adesea personaje marginalizate social sau aflate în situaţii excepţionale, care ştiu să îşi descopere veleităţile ascunse revine cu Un prophète, arătând acelaşi interes pentru urmărirea traseului personajelor care se schimbă radical din ceea ce erau la începutul filmului. În Un prophète, Malik (Tahar Rahim) intră în închisoare venit de nicăieri, şi iese, peste câţiva ani, cu un “trecut” şi o “identitate în cadrul comunităţii”.

2. De rouille et d’os, se mai cheamă și Rust and Bone, producție franțuzească din 2012, cu Marion Cotillard într-o formă de zile mari și Matthias Schoenaerts, pare necunoscut, dar are la activ câteva producții de succes: Bullhead și Loft, face și el un rol care a fost aclamat la scena internațională.

Sinopsis: Cu Marion Cotillard în rol principal, şi actorii belgieni Bouli Lanners şi Matthias Schoenaerts, filmul e povestea întâlnirii dintre Ali (Schoenaerts), tânăr – fără un ban – şi Stéphanie (Marion Cotillard), dresoare de balene ucigaşe în parcul acvatic din Antibes. Stéphanie va fi victima unui accident grav, în urma căruia nu va mai putea merge.

Filmul acesta este un produs garantat 100%,  o sa va placă, doar celor care sunt obișnuiți cu comedii romantice și filme cu împușcături aka Die Hard cu nemuritorul Bruce Willis cred ca vor fi îngrețoșați, ba chiar revoltați că și-au pierdut timpul.

3. Les infideles, după atâta dramă și răstălmăcire, am decis să propun și o comedie cu substrat. Încă o producție franțuzească spumoasă, cu doi actori de zici că-s frați gemeni sau cum spunea cineva: “Ce tare e omul ăsta, face două roluri de zile mari. ”

Sinopsis: Infidelitatea masculină sub diverse forme, văzută de 7 regizori diferiţi. Scrisă, regizată şi interpretată de Jean Dujardin, Les Infidèles este o comedie îndrăzneaţă realizată din mai multe scurt-metraje pe tema adulterului. Împreună cu Michel Hazanavicius, şi alţi regizori francezi, Dujardin şi Gilles Lellouch oferă o imagine lejeră, amuzantă şi pe alocuri deocheată a celor mai celebre obiceiuri extraconjugale.

Și dacă mai aveți puțin timp pe agendă ca și bonus:

4. Robot & Frank, sau ce ne rezervă viitorul, se pare că 2012 a fost un an cu rod bun, păcat că nu se reflectă în premiile luate. Dar noi întotdeauna putem să criticăm și să ridicam filme în slavă din propria sufragerie, no matter what.

Sinopsis: Într-un viitor nu prea îndepărtat, un fost hoț de bijuterii primește un cadou din partea fiului său: un robot majordom programat să aibă grijă de el. Dar foarte curând cei doi “parteneri” își vor încerca norocul în mici jafuri.

Până data viitoare aștept părerile voastre și ale propuneri cinefile. Enjoy:)

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

UA-36392182-1
Read more:
tarani-romani
Discuția intelectuală din tramvai

Ce frumos a venit iarna peste noi! Parcă ne doream un alizeu rece după 40+ întâmpinate vara asta! Iată că...

Close