Amintiri din paradis : Lago di Resia, Reschensee sau Lake Reschen

Admin | Travel
23 Nov 2012

Acum câțiva ani am avut ocazia ca în cadrul unui concediu să bat câteva țări europene și să văd destule locuri de care doar am auzit, dar atât.

Una dintre cele mai inedite destinații a acestui voiaj a fost Lacul Resia (Lago di Resia, Reschensee sau Lake Reschen). E un lac artificial situat în Italia, în partea de vest a Tirolului de Sud, la aproximativ 2km de Pasul Reschen (pas ce a deschis o serie de noi urcușuri și cățărări pe munți, testând la maxim limitele autoturismului), pas ce reprezintă granița cu Austria și la aproximativ 3km de lanțul montan ce formează granița cu Elveția. Offtopic : mă așteptam la o cu totul altă primire în Elveția, nu la cea de coșmar de care am avut parte până la urmă. În fine, despre asta cu altă ocazie.

Este cel mai mare lac din zonă, având o capacitate de 120 de milioane de metri cubi, o suprafață de 6.6 km², fiind totodată și cel mai mare lac aflat la o altitudine de peste 1000m din toți Alpii.

Ok, de ce este deosebită această locație ?

Pentru că din mijlocul lacului răsare turnul unei biserici scufundate din secolul 14, turn ce poate fi vizitat de către cei fără frică iarna, atunci când apa lacului îngheață. Este chiar și o legendă urbană legată de acest loc : se spune că iarna, dacă te concentrezi bine de tot poți să auzi cum bat clopotele din turla bisericii.

Bine, probabil de atâta concentrare o să vezi și stele verzi, pentru că în nici un caz nu poți auzi clopote, din moment ce au fost date jos de acolo prin anii 1950, atunci când biserica inițială a fost demolată, iar locul pe care se afla inundat.

Care este de fapt istoria acestui loc ?

În 1939 compania italiană Montecatini a venit cu ideea de a unifica două dintre lacurile din zonă, Reschensee și Mittersee într-unul singur, cu o adâncime de peste 22 de metri. Din păcate în cadrul acestui plan intra și scufundarea câtorva sate din zonă, sate aflate în calea mărețului plan. Construcția barajului respectiv a fost începută în 1940, dar din cauza izbucnirii WW2 nu a fost încheiată decât în 1950. Per total 523 de hectare de pământ au fost acoperite de apă în cadrul acestui proiect. Biserica din Reschen a fost ultimul obiectiv dărâmat înaintea umplerii artificiale a văii.

Pot doar să spun că a fost o experiență unică, un prilej de a vedea o creație extraordinară a muncii omului. Bine, și destul de spooky dacă rămâi mai pe seară pe malul lacului, și singurul lucru pe care reușești să-l întrezărești în penumbră este o turlă de biserică 😀 Apa este extraordinar de limpede și are o foarte frumoasă culoare albastru-verzui, cum numai prin insulele grecești mai vezi.

Recomand cu căldură, dacă ajungeți vreodată prin partea sudică a Tirolului să vizitați acest loc. Nu veți regreta 😉

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

UA-36392182-1
Read more:
wonder
Mă minunez…

Ce mă minunează pe mine în lumea asta? Tough topic aș putea spune. De unde să încep? Aș putea începe...

Close